jubileum

 Piet Tijdeman, Oubaas: ‘Altijd aanwezig’

Op het bord bij de Scoutingboerderij staat:
Oubaas Plein
Piet Tijdeman - lid van Jan van Speyk sinds 1970


Voor die tijd was hij al lid van de padvinderij in Den Helder, volgens de papieren vanaf 1940. Wie lid van de groep is (geweest), kent hem als altijd aanwezig. Ook buiten de groep hoef je zijn naam maar te noemen of je hoort…’O ja, dat is de baas van Scouting’.
Piet Tijdeman zorgde ook zelf voor leden en leiding, al zijn kinderen zijn jeugdlid en leiding geweest. Ook zijn vrouw Henny werd meegetrokken, zij was jarenlang kookmoeder bij de kabouters.

Oubaas heeft in zijn lange loopbaan bij de Jan van Speyk vele taken op zich genomen. Hij was groepsleider, speltakleider, lid van de regio Amsterdam-Amstelland, lid van TOES (het ondersteuningsteam van Scouting Nederland), materiaalmeester, gebouwenbeheerder, opzichter bij verbouwingen, kampvuurleider, verhalenverteller, duvelstoejager, lid van het kookteam bij groepskampen, invalleiding, klusjesman, ondersteuner bij acties, maar vooral hét gezicht van Jan van Speyk.

Wie herinnert zich niet de St. Joriskampvuren rond 23 april? Met de hele groep in de kampvuurkuil en luisteren naar Oubaas met het spannende verhaal van Joris die de draak versloeg. Of de boerenkoolfuiven…Oubaas was in de middag kok om daarna mee te doen met de spellen, toneelstukken of een musical. Of de groepskampen met als afsluiting het overvliegen, Oubaas ging altijd mee. Voor het opbouwen, maar hij deed ook mee met de jeugd. Het watergevecht in Ommen (2016) staat me nog heel goed bij.

De boerderij is twee keer grondig verbouwd, de eerste keer in 1980. Van een woonhuis met stallen moest het een clubgebouw worden voor de meisjes en jongens die tot dan toe aan de Hoofdweg huisden.
In 1997 moest het bestuur erg lobbyen om de boerderij voor de komende jaren te blijven huren. Dat is gelukt, we werden verplicht het pand op te knappen en veilig te maken. Dat is gelukt met veel vrijwilligers en wat vakmensen.
Oubaas was al materiaalmeester, maar kreeg nu het grote magazijn (met slot) onder zijn beheer. Ging je met je groep op kamp? Je materiaallijst op tijd inleveren en alles stond klaar! Vies of niet compleet ingeleverd…Dan had je pech! Na een preek en het in orde maken, was het weer ok.

Een van mijn eerste kampen als padvindsterleidster werd gered door Oubaas en zijn rowans die langs kwamen. Door het noodweer waren alle keukententen ingestort. De padvindsters én leiding kregen een lesje stevig pionierwerk. Daarvoor in ruil kregen de mannen wel een warme maaltijd voorgeschoteld!

Oubaas ontving in zijn loopbaan bij Scouting de nodige onderscheidingen. Hij was Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit werd gevierd met een rijtoer en fanfare! Als je de beginjaren als jeugdlid meetelt, was hij 82 jaar lid van , waarvan 52 jaar Jan van Speyker. Oubaas kreeg talloze oorkondes en zelfgemaakte badges. Bijna altijd had hij zijn uniform of de blauwe Jan van Speyktrui aan.

De laatste jaren begonnen zijn leeftijd en gezondheid op te spelen. Maar als het mogelijk was, kwam je toch kijken hoe alles draaide. Piet Tijdeman, Oubaas, voor jonge leden wás je Jan van Speyk. Voor de ouderen onder ons ook.

Zonder jou is Jan van Speyk haast ondenkbaar. Dank voor al die jaren, wat zullen we je missen.

Mede namens de hele Jan van Speykgroep,
Resi Speyer.