Maatregelen coronavirus

Aanpassingen in verband met corona (Update: 14 oktober 2020)

De maatregelen in Nederland zijn aangescherpt. Voor Scouting ligt de focus op het continueren van de reguliere opkomsten voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar. Deze factsheet geeft aan hoe je dat kunt doen. Pas je opkomsten en activiteiten aan op (eventuele) lokale of regionale maatregelen die niet op deze factsheet staan vermeld. Zoek de grenzen van de regels niet op. Neem je verantwoordelijkheid en voorkom verdere maatregelen die Scouting en de maatschappij raken.

FAQ Covid19 - Scouting Nederland

Wanneer mag ik niet naar de opkomst komen?

 • Doe thuis de gezondheidscheck: Wordt tenminste een vraag met ‘ja’ beantwoord? Dan kun je niet deelnemen aan de opkomst / activiteit. 
  * Heb je de afgelopen 24 uur of op dit moment één of meerdere van de volgende (milde) klachten: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak?
  * Heb je op dit moment een huisgenoot/gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten? 
  * Heb je het nieuwe coronavirus gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld? 
  * Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) en heb je korter dan 14 dagen geleden contact gehad met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had?
  * Ben je in quarantaine omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld.
 • Bij klachten blijf je, ongeacht leeftijd, thuis. Scouting is geen school, daarom ga je bij verkoudheid ook niet naar Scouting. Vergeet je niet af te melden!
 • Krijg je klachten bij Scouting? Ga direct naar huis. Laat je testen.
  indien deze positief is, vernemen we dat graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle leden zullen dan geinformeerd worden over deze positieve test met inachtneming van de privacy.
 • Is een lid in afwachting van een coronatest? Dan komt het lid niet naar Scouting. Is een huisgenoot van een lid in afwachting van een test? Dan komt het lid niet naar Scouting als de huisgenoot koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.
 • Negatief getest? Pas als je helemaal geen klachten meer hebt kun je weer naar Scouting. 
 • Ben je of huisgenoten positief getest, kom je niet naar Scouting. Volg de aanwijzingen van de GGD. Als je weer helemaal beter bent, kun je weer naar Scouting.
 • Kan je een keer niet naar de opkomst omdat je verkouden of ziek thuis zit? www.thuisopavontuur.nl  is dé website met toffe spellen en activiteiten die je thuis kunnen ondernemen!

Waar moet ik nog meer rekening mee houden als ik naar scouting wil komen?

 • Ga zoveel mogelijk thuis naar het toilet.
 • Was voor vertrek thuis je handen met water en zeep.
 • Neem je eigen drinken (geen frisdrank/blikjes) mee.
 • De leden gaan, indien mogelijk, zélf naar de opkomst. Moet een lid toch gebracht worden? Houd dan het moment van brengen en halen zo kort mogelijk
 • Er worden geen ouders toegelaten op het terrein en/of in de boerderij. Uitzondering is voor de installatie van nieuwe leden, zie hieronder.
 • Iedereen gaat na de opkomst direct naar huis. Er is geen ruimte voor een nazit en blijf ook niet hangen buiten het scoutingterrein.
 • Jeugdleden t/m 17 jaar hoeven onderling geen afstand te houden tijdens de opkomst.
 • Vanaf 18 jaar hoeven leden geen afstand te houden bij sport-, spel- en bewegen. Bij andere activiteiten houden zij wel 1,5 meter afstand tot elkaar.
  Uitzondering is hierbij de bever- en welpenleiding die wel bij de kinderen mag komen.

Welke voorzorgsmaatregelen neemt Scouting Jan van Speyk tegen corona?

 • We hebben aandacht voor handen wassen en schone toiletten.
 • De opkomsten vinden buiten plaats, tenzij het echt niet anders kan.
 • Voor opkomsten voor leden t/m 18 jaar en hun leiding geldt geen maximum aantal personen.
 • In verband met bron- en contactonderzoek, zal de leiding van de speltak een aanwezigheidslijst bijhouden.

Gaan (weekend)kampen en andere evenementen het komende seizoen door?

 • Installatie: Het installeren van nieuwe of overgevlogen leden is een van de hoogtepunten in het jaar. Maar de afstandsbeperkingen maken dit wat ingewikkelder. Alleen ouders zijn welkom bij het installeren en zij dragen hierbij een mondkapje. Na het installeren gaan de ouders weer direct naar huis.
 • Overnachtingen: Overnachtingen en weekendjes zullen niet doorgaan.

 • Acties: Er zullen langs de deuren geen acties plaatsvinden.

Uiteraard kunnen de richtlijnen en daarmee de mogelijkheden om activiteiten door te laten gaan, ieder moment veranderen. Houd er rekening mee dat er activiteiten geannuleerd kunnen worden.

Ik zit niet op Scouting, maar wil graag een keer kijken bij een opkomst. Mag dat?

Ja! We hanteren onze gewone afspraken. Iedereen mag vier keer vrijblijvend komen kijken of Scouting bij hem/haar past. Wel graag even van tevoren via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden ivm het maximaal aantal leden bij binnenactiviteiten en bron- en contactonderzoek.


Mocht u vragen hebben over Scouting en het coronavirus kunt u op de website van Scouting Nederland meer informatie vinden: https://www.scouting.nl/nieuws/1856-vragen-en-antwoorden-over-scouting-en-het-coronavirus-covid-19 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

SponsorKliks


 
 

Privacy beleid

 

Sociale veiligheid


Lid worden of informatie?
 SJA logo 200px aStichting Jongeren Actief maakt het voor kinderen en jongeren uit gezinnen met kleine inkomens mogelijk om deel te nemen aan leuke activiteiten.